Komisyon Oranları Dışında Acentelere Nasıl Problemler Yaşıyor?

Sigorta Finans Dünyası tarafında açıklamalar yapan Akalın Sigorta Genel Müdürü Önder Akalın ve ortağı Muhammed Emin Kutsal yeni ifadelerde bulundu. İfadeleri içerisinde sigortanın fiyatlarından bahseden Akalın önemli noktalara değindi.

Üç ayda bir sigorta şirketleri trafik sigortalarında değiştirme yapabiliyor. Bir yılın başında ve sonunda rakam aynı kalmayabiliyor. Üç ay sonra “Fiyatı artırdım.” diyebiliyor ya da demiyor. Siz tam fiyat verecekseniz, 20 gün önce verdiğiniz fiyatla bugünkü tutmuyor. Gelecek poliçeleri 15-20 gün öncesinden çalıştığınız için de müşteriye verdiğiniz fiyatta farklılık olabiliyor. Bu durum sıkıntı yaratıyor.

Hasara konusunda sıkıntılar var. Diyelim ki, bir kişi vefat etmiş ve ferdi kaza sigortasını siz yapmışsınız. Ferdi kaza sigortası da var. Kaza yapmış ve ölmüş. Bir kişiden diyelim ki 300 bin liralık hasar sizden geldi diyor. Şirket “Hasar sizden geliyor. İki sene üç sene hasar oranlarınız fazla olursa, çalıştığınız sigorta şirketi, “Acenteyi kapatıyorum borcunuzu ödeyin, ben sizinle çalışmayacağım.” diyebiliyor. Adamı ben mi öldürdüm, kazayı ben mi yaptım? “Zarar sizin acentenizden çıkmış” deniliyor. Tek acentelik oldukça zorlaştı, iki üç temsilci almak zorunda kalıyorsunuz. Çünkü burası kapatılırsa, oradan devam etmek zorundasınız. Bu da acenteler açısından sıkıntılı bir durum. Şirketler açısından kar zarar önemli. İlk sene bir şey söylenmeyebiliyor. Ancak ikinci üçüncü senelerde zarar devam ederse, ekranınızı işlemlere kapatıyor. “Şu kadar borcunuz var ödeyin” deniliyor. Yeni bir şirkete gittiğinizde “Acenteniz neden kapatıldı?” sorusuyla karşılaşıyorsunuz. Hasar oranınız yüksekse size şüpheyle bakılıyor. Aynı sorun ben de tekrarlanabilir denilebiliyor. Bu soruna da çözüm şu anda gözükmüyor.

Kriz sonrası acentelerin iş yapış tarzlarında değişiklik oldu mu?

Satış tekniklerinde bir takım değişiklik oldu. Maliyetler düşürüldü. Diyelim ki acentenin 10 tane elemanı varsa beşe indirildi. Sektörde kapanan acenteler de oldu. Yılların deneyimine rağmen, elemanlar çıkarıp, tek başına da işi yürütemez oldu. Kriz sürecinde satış tekniklerini geliştirip, nerede, ne yapabiliriz, nerelere başvurabiliriz arayışında olduk.

Her isteyen acente açabiliyor mu?

Son iki senedir değişiklikler oldu. Üniversite mezunu olmak,, deneyimli olmak ve belirli bir sınavı geçmek gerekiyor. Sınavı geçerseniz teknik eleman sertifikası alıyorsunuz. Onu aldıktan sonra ekranınızla ilgili bir şifre veriliyor. 2011 yılında bu sertifikayı alamayanlar acentelik yapamayacak.

Previous Post

Leave A Comment

WhatsApp
1